Leidinio numeris:

2009.01.16 (10/2009)

Rodyti

VŽ gidas. Kaip iš natų, tik be emocijų

Paprastas sostinės „Dvaras“



Vilniaus centre, priešais Katedrą stovinčio nedidelio viešbučio „Dvaras“ restorane viskas gerai. Šios „viskas gerai“ frazės reikšmė tokia pati, kaip ir atsakant į pirmą kartą sutikto žmogaus klausimą: „Kaip sekasi?“ Tiesiog mandagus atsakymas, be jokios ypatingos reikšmės.

Aplinka

„Dvaro“ restorane – baltomis staltiesėmis dengti stalai, ant sodriai raudonos spalvos sienų kabo paveikslai masyviuose rėmuose, lubas puošia didžiulis vitražas, kiekviena interjero detalė turi savo vietą, visos to paties – klasikinio stiliaus. Skamba neįkyri muzika. Tvarkinga, elegantiška.

Vakarieniavome „Dvare“ pirmadienį, šiek tiek neįprastu laiku – apie 17 val., tad nenuostabu, kad salėje sėdėjome vienos. Vėliau užsuko dar keli svečiai. Nors šios vietos aplinka puikiai tiktų rimtam verslo partnerių susitikimui, paslaptimis dalintis čia nelabai yra vietos. Restoranas tikrai nedidelis – mes linksmai kikenome iš kitam salikės gale susėdusios kompanijos šmaikščių komentarų apie šalies politikus ir naująją mokesčių sistemą. Tyčia nesiklausėme, regis, ir jie, ir mes kalbėjome tyliau nei paprastai bendrauji su žmonėmis.

Apie valgiaraštį

Restoranas svečius vaišina europietiškos virtuvės patiekalais. Valgiaraštis – tvarkingas, storais odiniais viršeliais, nėra ilgas, bet labai įvairus.

Visų „kategorijų“ patiekalų virtuvė siūlo beveik po 10, bet visa ta dešimtis – skirtingų. Pavyzdžiui, karštuosius mėsos patiekalus jie gamina iš jautienos, antienos, veršienos, kiaulienos, vištienos, kalakutienos ir dar avienos. Kainuoja kepsniai nuo 29 iki 52 Lt. Tiek pat siūloma ir žuvų bei jūrų gėrybių karštųjų patiekalų – galima ragauti kalmarų, krevečių, upėtakių, lašišų, sterkų, doradų, otų (23–39 Lt). Salotų rinktis galėsite iš 7 rūšių – yra ir su žuvimis, ir su mėsa, ir tik iš daržovių (13–25 Lt), panašiai ir sriubų – nuo paprasto sultinio iki trintos moliūgų sriubos su kepintomis šių daržovių sėklomis (9–24 Lt), užkandžių gera dešimtis – ir daugiaryžiai, ir makaronai, ir užkepėlės (14–32 Lt). Žodžiu, pavarčius valgiaraštį gali drąsiai sakyti šabloninę reklamų frazę „išsirinks kiekvienas“. Kitos – „kokybė garantuota“ – visko neišragavusi, nedrįsčiau sakyti.

„Dvaro“ gėrimų sąraše: baltųjų vynų (butelis 65–240 Lt) ir raudonųjų (butelis 75–210 Lt) po beveik dvi dešimtis, abiejų taurė kainuoja 12 Lt; yra putojančiųjų, saldžiųjų ir likerinių vynų; visa stipriųjų virtinė – viskis, džinas, romas, degtinė, brendis, etc., ir privalomi gaivieji gėrimai.

Iš virtuvės

Skaitant valgiaraštį norėjosi paragauti daugybės patiekalų. Ilgai bandę padavėjos kantrybę – ji net kelis kartus teiravosi, ar jau ko nors išsirinkome, – valgėme avokadų ir krevečių salotų, naminių makaronų su jūrų gėrybėmis, itališkos žuvienies ir sterko kepsnį.

Apie patiekalus – iš eilės. Avokadų ir krevečių salotos su „Pesto“ padažu, puoštos kepta karališkąja krevete, patiekiamos avokado žievelėje. Gaivios, skanios. Tik niekaip nesupratome, kas atsitiko karališkajai krevetei: ar ji neatšilo kaip reikiant, ar neiškepė, o gal neišvirė – kieta, sausa, palyginimui – paprasčiausios šaldytos krabų lazdelės yra ryškesnio skonio nei buvo šių salotų puošmena.

Tiršta itališka žuvienė su lašiša, jūrų gėrybėmis, kaparėliais ir šafranu – būtų skani sriuba, tik ji – visai ne tiršta, kaip žadama, ir labiau panaši į skystą pomidorinę sriubą su žuvimis. Šios, tiesa, nepagailėta.

Norėjome paragauti naminių „Dvaro“ makaronų su „Pesto“ padažu ir parmezanu. Deja, grįžusi iš virtuvės padavėja pranešė, kad virėjai negali pagaminti šio patiekalo – neturi reikiamų produktų, – ir siūlo paragauti naminių makaronų su jūrų gėrybėmis. Geras buvo pasiūlytas patiekalas: makaronai – plonyčiai, minkšti; jūrų gėrybių pakako, grietinėlės padažo kaip tik tiek, kiek reikia; ant viršaus užbarstyta sūrio. Žodžiu, viskas gerai. Tik niekaip nesuprantu, kokių produktų galėjo pritrūkti pirmajam išsirinktam patiekalui.

Sterko filė su daugiaryžiais, daržovių bokšteliu ir baltojo vyno padažu – žuvis iškepta būtent tiek, kiek reikia, padažas skanus, tik daržovės kepinant prisigėrė per daug riebalų. Ir vėl – ačiū, viskas gerai.

Trumpai apie aptarnavimą: mus aptarnavusi vienintelė „Dvaro“ restorano padavėja dirba profesionaliai, o tokių tarp jos profesijos atstovų šiais laikais – ne taip jau daug. Viską ji atliko kaip iš natų, tik ir vėl, – be jokių emocijų. Žodžiu, – viskas gerai.