Leidinio numeris:

2013.10.29 (190/2013)

Rodyti

Prekyba. Pasinaudojo ir mentoriaus konsultacijomis

Neparagavę pirkti nesiryžta

Nors sakoma, kad geras produktas kalba pats už save, vis dėlto naudingiausia, kai prekę pristato pats gamintojas ir užmezga tiesioginį ryšį su pirkėju. Tada, tikėtina, jau klientas nepatingės paieškoti būdų, kaip įsigyti patikusią prekę.
Sudalyvavę kavos ruošimo čempionatuose Lietuvoje ir užsienyje, susipažinę su žmonėmis, kurie užsiima panašiu
verslu, ir gavę naudingų patarimų, verslininkai Domas Ivonis ir Ieva Malijauskaitė ėmėsi skrudinti kavos
pupeles.
„Beje, tai jau antrasis mėginimas kurti manufaktūrą. Buvome įkūrę verslą su partneriais, tačiau išsiskyrė
požiūriai ir ėmėme dirbti atskirai. Informacijos, kaip tinkamai skrudinti kavą, ieškojome internete. Taip pat
daug sužinojome iš mentoriaus, 2004 m. pasaulio kavos ruošimo čempiono, norvego Timo Wendelboe. Jis
paaiškino, kaip turi veikti skrudinimo cechas. Kavos pupelių tiekėjų radome nesunkiai, nes dalyvaudami
čempionatuose jau buvo užmezgę naudingų kontaktų“, – kalba p. Ivonis, UAB „Vesarta“, valdančios kavos
skrudinimo manufaktūrą „Taste map“, direktorius.

Įkūrė cechą
Užsukus į Vilniuje, Bazilijonų gatvėje įsikūrusį cechą, akis užkliūva už įmantrių formų kavos skrudinimo
aparato, gaminamo tik pagal užsakymą. Pasak p. Ivonio, būtent jam įsigyti ir prisiėjo atseikėti daugiausia
lėšų, bene 80.000 Lt.
„Šiuo aparatu galima skrudinti tik kavos pupeles. Mat sulaukiame užklausų, ar galėtume paskrudinti,
pavyzdžiui, gilių“, – sako p. Malijauskaitė, įmonės komercijos direktorė.
Investuoti reikėjo ir į kavos pupeles, jas verslininkai importuoja iš Gvatemalos, Kenijos, Kolumbijos ir kitų
šalių. Ieva ir Domas į verslą sudėjo savas santaupas ir artimųjų lėšas. Pašnekovai skaičiuoja, kad investuoti
apie 200.000 Lt turėtų atsipirkti per 2–3 metus.
Verslininkai pripažįsta, kad pirmąkart kuriant kavos skrudinimo verslą išmoktos pamokos apsaugo nuo klaidų ir
padeda dirbti efektyviau. Pavyzdžiui, skrudinimo meistriškumas įgyjamas tik per praktiką, todėl iš pradžių
verslininkai nusipirko keletą maišų vienos rūšies pupelių ir mokėsi skrudinimo subtilybių. Dabar pašnekovai
stebisi, kodėl nemėgino skrudinti įvairių rūšių pupelių ir tobulėti.

Tiesioginis kontaktas
Pasak p. Malijauskaitės, kadangi įmonė neturi nei savo kavinės, nei parduotuvės, todėl jiems ypač svarbu
tiesiogiai bendrauti su pirkėjais. Taigi verslininkai dažnai kavą pristato įvairiose mugėse.
„Kavinėse būtų sudėtinga paruošti personalą, kad tinkamai pristatytų produktą. Parduotuvių lentynose pakuotė
irgi nedaug papasakos apie gaminį. Būtent todėl patys dalyvaujame mugėse. Kartais žmonės nustemba, kad mūsų
kavos skonis jiems neįprastas. Tačiau paragavę, pasikalbėję grįžta ir perka kavos mūsų e. parduotuvėje. Visgi
manome, kad kava toks produktas, kurį pirmiausia reikia paragauti, o tada jau įsigytu internetu labai patogu.
Kartais klientai patys ateina pasiimti užsakymo į cechą, kartu ir pabendrauja su gamintojais“, – apie
tiesioginį ryšį su pirkėju kalba p. Ieva.
„Taste map“ ženklo pažymėtos kavos galima įsigyti įmonės e. parduotuvėje, „Coffee Inn Lab“ kavinėje ir
saldainių fabriko „Rūta“ kavinėje Šiauliuose.
„Šalia šokolado muziejaus įrengta kavinė. Atsitiktinai susipažinau su fabriko savininku, jis paragavo mūsų
kavos ir pasiūlė bendradarbiauti. Kavinei tiekiame kavą, taip pat supakuotos kavos galima ir įsigyti“, – sako
p. Domas.
Dalį produkcijos nuperka biurai, kurie kava vaišina savo darbuotojus ir svečius.
Rinkodaros tikslais įmonė naudoja tik socialinį tinklą „Facebook“. Čia informuoja ne tik apie naujas kavos
rūšis, bet ir apie renginius.
„Ruošiausi konkursui, kuriame kavos puodelyje ant pieno piešiamas paveiksliukas. Visos kavos tikrai
negalėjome išgerti, o išpilti nesinorėjo. Pakvietėme žmonės atsinešti savo puodelį ir išgerti kavos su pienu.
Nusidriekė ilgiausia eilė norinčiųjų paragauti. Neseniai rengėme kavos degustaciją, norintiesiems paragauti
skirtingo skonio gėrimo“, – apie klientų pritraukimą pasakoja p. Ieva.


Kava – vietinis produktas. Skaniausias gėrimas būna iš toje šalyje paskrudintų pupelių. VLADIMIRO IVANOVO
NUOTR.