Leidinio numeris:

2012.01.13 (9/2012)

Rodyti

Aukštoji virtuvė. „Madrid Fusion“ 10 metų sukaktį minės garsiausi virtuvės profesionalai

Į Madridą vėl rinksis pasaulio virtuvės didieji


Nuo 2003 m. kiekvieną sausį apie Madridą galvojama ne tik kaip apie Ispanijos sostinę – kasmete gastronomijos
sostine miestą paverčia „Madrid Fusion“ – tarptautinis pasaulio kulinarijos galingųjų suvažiavimas, vadinamas
„gastronomijos lyderių susitikimu“ (angl. summit of gastronomy). Garsiausių pasaulio virtuvės meistrų
diskusijos šiemet vyks sausio 24–26 d. miesto Kongresų rūmuose.
Renginio 10 metų sukaktį minės per 100 virtuvės profesionalų iš viso pasaulio. Tarp jų – molekulinės
gastronomijos virtuozas Hestonas Blumenthalis, garsiojo „Maison Troisgros“ Roane (Prancūzija) virtuvės šefas
Michelis Troisgros, 25 „Michelin“ žvaigždutes surinkęs Joelis Robuchonas, vienu geriausių ispanų virtuvės
meistrų laikomas Andoni Luis Adurizas, taip pat Seiji Yamamoto, Danielis Pattersonas, Niko Romito, Paolo
Lopriore, Masato Nishihara ir kt.

Prie žemės
„Madrid Fusion“ diskusijos skirstomos į keturias grupes. Net dvi jų parodo, kad draugystė su gamta ir toliau
lieka viena iš pagrindinių pasaulinių virtuvės tendencijų. Nesuskaičiuojamas galimybes – patiekalus iš
dumblių, lapų, ūglių, šaknų, šakniagumbių, žolelių – aptarinės švedų virtuvės meistras Magnusas Ekas,
Amazonės ir prancūzų virtuvės žinovas Nelsonas Mendezas, Pedro Miguelis Schiaffino ir kt. Diskusijoje „Žemė,
mūsų podėlis“ (“La Tierra, nuestra despensa“) bus kalbama apie revoliucinę budistų vienuolynų virtuvę „Shojin
“, modernią medžiotojų ir avangardinę Amazonės miškų virtuvę.
Diskusijose „Tendencijos“ bus skiriama dėmesio „vienadieniams“ (angl. pop-up) restoranams, naujajam
vegetarizmui, biodinamiškumui, aplinkai nekenkiantiems restoranams ir kartu – virtuvėms.
„Technologijų“ dalyje kalbės Nathanas Myhrvoldas, „Microsoft“ mokslinis direktorius, parašęs technologinę
virtuvės enciklopediją „Modernioji virtuvė“ („Modernist Cuisine“). Vyks diskusijos ir apie eksperimentinę
gaminimo techniką su Joanu Roca, Dani Garcia, Sergio ir Javieru Torresais, kt. Svečiai iš Korėjos Jungas
Sikas Yimas, Sanas Hoonas Degeimbras ir Jiho Yimas kalbės apie tradicinę bei modernią technologiją, natūralią
virtuvę ir darną su gamta, tačiau nepamirštant svarbiausia – malonumo.
„Žemų kainų vadyboje“ („Gestion del Bajo Coste“) bus aptariamos naujos koncepcijos: rankomis valgomi
patiekalai, staliukai, prie kurių sėdasi skirtingos kompanijos (shared tables), nebrangios patiekalų
sudedamosios dalys ir įrankiai.

„Gastrofestival 2012“
"Madrid Fusion" – tai dar ne viskas. Nuo sausio 23 d. iki vasario 5 d. Madride šėls „Gastrofestival 2012“ –
„Madrid Fusion“ aukštoji virtuvė persikels į gatves. Miestiečiams ir miesto svečiams programą pateiks apie
300 įmonių. Dauguma Madrido maitinimo vietų ir delikatesų parduotuvių siūlys įmantrių gardėsių, vyks mugės,
knygų pristatymai, muziejų turai su gidais, specialios parodos žymiausiose galerijose, filmai, vaidinimai –
ir visa tai susiję su kulinarija. Ispaniškų užkandžių tapų žymiausi Madrido restoranai siūlys už 25–40 EUR,
„gourmet“ produktų ir stalo įrankių taip pat žadama siūlyti už mažesnę, nei įprasta, kainą. Norintieji
kviečiami dalyvauti specialiuose kulinarijos kursuose.